ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ στην ΠΑΡΝΗΘΑ ( ΑΥΛΩΝΑΣ /ΣΑΛΕΣΙ )-16 & 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Ο εφετινός εορτασμός της Αγίας Μαρίνας ήταν ο λαμπρότερος από κάθε άλλη φορά. Πλήθος κόσμου την παραμονή και ανήμερα του εορτασμού της εκκλησίας, παρόλη τη φοβερή ζέστη που επικρατεί αυτές τις μέρες, περπάτησαν το δύσκολο ανηφορικό μονοπάτι μέσα στα βουνά για να φτάσουν στο γραφικό ξωκκλήσι.

Η καταπληκτική ανέγγιχτη φύση και η θέα από το ξωκκλήσι, που κρέμεται σαν ένα μικρό μπαλκόνι πάνω από τον γκρεμό, αποζημίωσε τους πάντες. Ιδιαίτερα όμως αποζημίωσε όλο τον λαό του Αυλώνα αλλά και τους κατοίκους των γύρω χωριών που συμμετέχουν κάθε χρόνο στον εορτασμό σύμφωνα με παλαιά παράδοση, η εξωτερική αναπαλαίωση της εκκλησίας που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και η οποία έγινε με φροντίδα και μέριμνα κατοίκων του Αυλώνα με κοπιαστική εργασία επί 3 μήνες!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Αυλωνιτών "Το Σάλεσι"
ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΡΝΗΘΑΣ (ΒΟΥΝΤΗΜΑ) - ΑΥΛΩΝΑΣ
Αγιά Μαρίνα στην Κυθρέα ( Κατεχόμενα )
Η Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων, είναι χωριό της επαρχίας Πάφου.
Βρίσκεται κτισμένο σε μέσω υψόμετρο 490 μέτρων και απέχει 26 περίπου χιλιόμετρα Βορειοανατολικά της πόλης της Πάφου.

Το εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, βρίσκεται σε ένα πευκόφυτο λόφο δίπλα από το ερειπωμένο σήμερα χωριό Φιλάνι.
Ναός Αγίας Μαρίνας, Ξυλοτύμπου
Εντός του γυναικείου Μοναστηριού των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου, Ειρήνης και Μαρίνας στην Ξυλοτύμπου.

Εκκλησία Αγίας Μαρίνας
Παλαιά Εκκλησία Αγίας Μαρίνας
Στα ανατολικά του χωριού, ανάμεσα στα γραφικά σπιτάκια, ορθώνεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Είναι η κύρια εκκλησία του χωριού.
Γνωρίστε
το υπέροχο χωριό Της !
ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ - ΠΑΡΝΗΘΑ ( ΘΕΣΗ ΒΟΥΝΤΗΜΑ) - ΑΥΛΩΝΑΣ - ΑΥΛΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πάρνηθα, 12ος αιώνας και κάποιος η κάποιοι ρισκάρουν την ζωή τους και κτίζουν στο πιο απίθανο και επικίνδυνο σημείο του βράχου ( βαθιά μέσα στην Πάρνηθα) την μικρή Αγία Μαρίνα - 800 χρόνια μετά οι κάτοικοι του Αυλώνα θα επαναλάβουν το ίδιο εγχείρημα.

Μέχρι την Αγία Τριάδα πηγαίνει αυτοκίνητο, μέχρι τον Προφήτη Ηλία αγροτικό σε χωματόδρομο και ως την Αγία Μαρίνα μόνο άνθρωπος και με δυσκολία εφόσον ο ήλιος ειναι ψηλά. Μετά ξεχάστε το . 50% Αγιο Ορος και 50% δάσος στην Ιρλανδία. Μέρος άγριο και μυστηριώδες. Εκεί στο πιο απρόσιτο και πανέμορφο συνάμα σημείο του δάσους 800 χρόνια πρίν, ο Ανθρωπος έβαλε την σφραγίδα του Χριστού με το όνομα της Αγίας Μαρίνας.
Σε τούτα τα μέρη της Αττικής την νύχτα , χορεύουν ακόμα οι Νεράιδες , Αερικά και Ξωτικά.
ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Posted: 09-NOV-2011
Αντιγραφή απο την Εφημερίδα " Το Σάλεσι " - Ευχαριστίες στον Σύλλογο ΑΥΛΩΝΙΤΩΝ το "ΣΑΛΕΣΙ" για το υλικό και τις φωτογραφίες

Οι  περισσότεροι  που επισκεφτήκαμε  εφέτος το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στο «Βούντημα» βρεθήκαμε μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη. Από μακριά κιόλας είδαμε τη σκεπή της εκκλησίας σαν μια κόκκινη πινελιά στον γκρίζο βράχο που ορθώνεται κατακόρυφος από πάνω της και σε επαφή με την εκκλησία. Πλησιάζοντας είδαμε την σκεπή της εκκλησίας καλυμμένη με βυζαντινά κεραμίδια, την εκκλησία να λάμπει ολόλευκη με αποκαλυμμένα τα σκαλιστά της υπέρθυρα από την αλόγιστη χρήση του ασβέστη, την σπηλιά δίπλα στην εκκλησία που παρουσιαζόταν σύμφωνα με την παράδοση η Αγία στον βοσκό να λάμπει από καθαριότητα και τάξη, τα 40 τσιμεντένια σκαλοπάτια που κατεβάζουν στο μικρό πλάτωμα με την εκκλησία πάνω από τον θεόρατο γκρεμό επενδυμένα με συμπαγή τούβλα κ.α.

Ευθύς αναρωτηθήκαμε ποιοι συντήρησαν την εκκλησία της Αγίας και μάθαμε τα παρακάτω:
Στον περσινό εορτασμό της εκκλησίας μία κάτοικος Αυλώνα, η Ναυσικά Μίχα πήγε στην Αγία Μαρίνα να προσκυνήσει και ένιωσε απογοήτευση για το χάλι που βρισκόταν το εκκλησάκι. Η συντήρηση της συγκεκριμένης  εκκλησίας είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα αφού για να φτάσει κανείς στην Αγία Μαρίνα πρέπει να περπατήσει πάνω από μισή ώρα σε ένα κακοτράχαλο μονοπάτι ανάμεσα σε γκρεμούς, στο οποίο έχουν συμβεί κατά καιρούς και διάφορα μικροατυχήματα.

Η Κα Ναυσικά όμως στιγμή δε δίστασε στις δυσκολίες του εγχειρήματος. Γεννημένη στο Θέμελο Πρεβέζης, παιδί πολύτεκνης  οικογένειας, ήρθε στον Αυλώνα νύφη, παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Μίχα και είναι μητέρα δύο κοριτσιών και γιαγιά πέντε εγγονών. Σαν γνήσια λοιπόν Ηπειρώτισσα, απόγονος των γυναικών της Πίνδου έδωσε μια υπόσχεση στον εαυτό της και έκανε ένα τάμα στην Αγία Μαρίνα «Του χρόνου θα έχουμε φτιάξει το εκκλησάκι».
Το έργο ήταν δύσκολο και δαπανηρό.
Αφού συγκέντρωσε κάποια χρήματα από τις οικονομίες της, πλησίασε τον γείτονά της τον Αντώνη Μπερτόλη, και εκείνος πρόθυμος την βοήθησε με προσωπική εργασία αλλά και οικονομικά. Οι εργασίες ξεκίνησαν μετά το φετινό Πάσχα και η Ναυσικά με την βοήθεια του Αντώνη και δύο εργατών μετέφεραν στην αρχή τα υλικά στο «Βούντημα» και στη συνέχεια στο εκκλησάκι.Αυτό συνεχίστηκε για τέσσερις μέρες. Έκαναν τρία δρομολόγια κάθε μέρα, μεταφέροντας τα υλικά και το νερό στις πλάτες τους και επέστρεφαν με τα μπάζα που έβγαζαν από το εκκλησάκι.

Και ξαφνικά λες και έγινε ένα θαύμα, προσέφεραν εθελοντική βοήθεια, οι γυναίκες της γειτονιάς της, οι κόρες της, τα δυο μεγαλύτερα εγγόνια  της και τα αγόρια του Αντώνη Μπερτόλη. Κουβέντα στην κουβέντα το έμαθαν πολλοί Αυλωνίτες, κι άλλοι προσέφεραν χρήματα και όσοι μπορούσαν, βοηθούσαν στο κουβάλημα και στις διάφορες εργασίες. Να σημειωθεί ότι εκτός από τους δύο εργάτες που πληρώθηκαν για την εργασία τους οι υπόλοιποι εργάστηκαν χωρίς χρήματα.
Για να φτάσει ηλεκτρογεννήτρια, αναγκαία για τις εργασίες στο εκκλησάκι, χρειάστηκαν οκτώ χεροδύναμοι άνδρες που την μετέφεραν στα χέρια, ανά τέσσερα άτομα εν αλλάξ σε όλη την δύσβατη διαδρομή. Κάθε πρωί το καραβάνι ξεκινούσε φορτωμένο: άντρες, γυναίκες και παιδιά κουβαλούσαν τα υλικά στις πλάτες τους.

Οι εργασίες προχωρούσαν αλλά τα υλικά βαριά και ασήκωτα μεταφέρονταν στο εκκλησάκι με τεράστια δυσκολία. Σκέφτηκαν τότε να βρουν ένα γαϊδουράκι αλλά στον Αυλώνα, το συμπαθές αυτό τετράποδο έχει εκλείψει χρόνια (μάλιστα κινδυνεύει με εξαφάνιση από όλη την Ελλάδα) γι’ αυτό και έφτασαν να βάλουν αγγελία στο διαδίκτυο προκειμένου να βρουν κάποιο!

Όμως μία κάτοικος του Αυλώνα που κατάγεται από τα Σκούρτα τους βρήκε από εκεί ένα γαϊδουράκι! Ο ιδιοκτήτης του τετράποδου Κώστας Νικ. Βόγγλης μόλις έμαθε για ποιο σκοπό το ήθελαν τους το παραχώρησε αμέσως και έτσι η μεταφορά των υλικών έγινε απείρως ευκολότερη. Οι εθελοντές που βοήθησαν και κυρίως αυτοί που πήγαιναν στο εκκλησάκι για τις επισκευές όχι μόνο δεν κουράζονταν αλλά στο δρόμο τραγουδούσαν κι αυτοσχέδια στιχάκια έργα ποιητικά της στιγμής. Ένα από αυτά το συνέθεσε η Γιαννούλα Λέκκα και το μνημονεύουμε  για την ιστορία:

Ωσάν κρινάκι όμορφο στο βράχο φυτρωμένο ,είναι το εκκλησάκι σου το χιλιομυρωμένο. Αγνή παιδούλα του χριστού, πολυαγαπημένη, σκύβω σεμνά και προσκυνώ Μαρίνα δοξασμένη.

Η αναπαλαίωση της εκκλησίας της Αγίας  Μαρίνας είναι λαμπρό σημάδι των αποτελεσμάτων που μπορεί να πετύχει ο εθελοντισμός και η απόφαση μερικών η περισσότερων για την επίτευξη στόχων ωφέλιμων για την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία. Υπενθυμίζει  ακόμη το οικολογικό μήνυμα, ότι  όσο κι αν οι άνθρωποι προκόψουν σε τεχνολογία και τεχνογνωσία πάντα  θα έχουν  ανάγκη την φύση και τα πλάσματα της όπως τα γαϊδουράκια  και τα άλλα τετράποδα που σιγά-σιγά  βάζουμε στο περιθώριο του σύγχρονου «πολιτισμού» μας. Μακάρι να υπάρχουν πάντοτε μιμητές όσων βοήθησαν για την αναπαλαίωση της Αγίας Μαρίνας ώστε να απολαμβάνουμε μελλοντικά στον Αυλώνα έργα εθελοντισμού και συλλογικής προσπάθειας όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας!

Για την αναπαλαίωση της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας  βοήθησαν οι παρακάτω:
Ναυσικά Δήμα-Μίχα, Αντώνης Μπερτόλης, Γιάννης Μπερτόλης, Βλάσης Μπερτόλης, Γιώργος Β. Λέκκας, Ασημίνα Λέκκα, Ιωάννα Λέκκα, Φωτεινή Μίχα, Γιώργος Γιώτας, Κωνσταντίνος Γιώτας, Κατερίνα Γιώτα, Αποστόλης Γιώτας, Κωνσταντίνα Λέκκα, Τηλέμαχος Ε. Μηνάς, Ευάγγελος Μηνάς, Γεωργία Μηνά, Τηλέμαχος Μηνά, Μαρία Μηνά, Δημήτρης Μηνάς, Σοφία Λέκκα, Μαρία Λέκκα, Ευαγγελία Λέκκα, Μιχάλης Σκαφίδας, Κατερίνα Σκαφίδα, Ευάγγελος Προκάκης, Ευγενία Τσακαλίδη, Γιώργος Τσακαλίδης, Βασιλική Τσακαλίδη, Σπύρος Τσακαλίδης, Κωνσταντίνος Μακροδημήτρης , Ιωάννα Μακροδημήτρη, Σπύρος Μακροδημήτρης, Γιώργος Μακροδημήτρης, Ζαχαρούλα Φίστη, Παναγιώτης Φίστης, Κωνσταντίνα Πατσαούρα, Μιχάλης Πατσαούρας, Αλέκος Πατσαούρας, Μιχάλης Πατσαούρας, Νικόλας Μ. Πατσαούρας, Μπαμπης Χανιάς, Παναγιώτα Χανιά, Γιώργος Χανιάς, Ιωάννης Χανιάς, Κωνσταντίνα Χανιά, Βασίλης Λέκκας, Κωνσταντίνα Λέκκα, Γιώργος Λέκκας, Σύλλογος Αποστράτων   
ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ  Η  ΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΣ