ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ  ΛΕΣΒΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΛΕΣΒΟΥ
Κοινότητα Αγίας Μαρίνας
Ο Ιερός Ναός της ομωνύμου κοινότητας Αγίας Μαρίνης η οποία απέχει απο την πολη 5 Χιλιόμετρα απο την νότια πλευρά αυτής, κτίστηκε σε οικόπεδο που ανήκε στον Μιχάλη Χατζηγιάννη και τον Νικόλαο Στεφανέλλη.

Και οι δύο ιδιοκτήτες χρησιμοποιούσαν χωριστά το οικόπεδο σαν κήπο. Κατά μια παλιά παράδοση στο μέσον του ενός κήπου που ανήκε στον Ν. Στεφανέλλη  υπήρχε Ροδία (δένδρο) στην οποία ο ιδιοκτήτης εύρισκε κατά διαφόρους καιρούς μια μικρή εικόνα της Αγίας Μαρίνης.

Η Εικόνα αυτή ,σύμφωνα με όσα αφηγούνται όσοι γνωρίζουν την παράδοση αύτή , ενώ μεταφερόταν απο τον Στεφανέλλη στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία ξαναγύριζε κατα τρόπο μυστηριώδη στην ίδια θέση πάνω στην Ροδιά. Οι προύχοντες του χωριού αν και είχαν αποφασίσει να ιδρύσουν τον Ενοριακό Ναό σε άλλη θέση μετά το θαύμα της επιστροφής της εικόνας εγκατέλειψαν την πρώτη ιδέα και αποφάσισαν να ανεγείρουν τον Ναό στον χώρο του οικοπέδου.

Πότε ακριβως κτίστηκε ο Ναός δεν γνωρίζουμε.Μια επιγραφή η οποία βρίσκεται πάνω απο την κυρία είσοδο του Ναού εχει την χρονολογία του 1797. Πιθανόν αυτή η χρονολογία να αναφέρεται στην ανέγερση του Ναού η στην ανακαίνηση παλαιοτέρου Ναού που πορυπήρχε στην θέση αυτή που ειναι και το πλέον πιθανόν.

Υπάρχει η πληροφορία οτι ο Ναός της Αγίας Μαρίνης ο οποίος είτε αναγέρθηκε , ειτε ανακαινίστηκε το 1797 επισκευάστηκε πολλές φορές . Τρείς μεγάλες επισκευές ειναι γνωστές .Η πρώτη έγινε με μέριμνα του εφημερίου Αρχιμ. Καλλινίκου Καρβέλλη. Η δεύτερη το 1938 με την φροντίδα του αειμνήστου Ιερομ. Λεοντίου Δουκέλλη και η τρίτη το 1956 με την μέριμνα του εφημερίου Λεοντίου Καμπά και των τότε επιτρόπων του Ναού.

Ο Ναός έχει ρυθμό Βασιλικής .Οι διαστάσεις του ειναι μήκος 19 μέτρα - πλάτος 10.50 μετρα- Υψος 6 μέτρα. Στην δυτική πλευρά εξωτερικά όπου ειναι ο νάρθηκας ειναι εντοιχισμένα δύο ωράια μαρμάρινα θωράκια βυζαντινής εποχής και μια πλάκα με δικέφαλο αετό η οποία ήταν στο μέσον του Ναού. Τα Θωράκια έχουν μεταφερθεί απο πολύ παλιά χρόνια απο το βουνό Αμαλή όπου διακρίνονται ίχνη παλαιοχριστιανικού η βυζαντινού Ναού. Το τέμπλο του Ναού και ο θρόνος ειναι έργα αρίστης ξυλογλυπτικής τέχνης, του 1839 όπς φαίνεται απο κάποια χρονολογία που ειναι χαραγμένη επάνω στον αρχιερατικό θρόνο.Το τέμπλο φέρει υπέροχες παραστάσεις.

MYTILENA SACRA-Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος ο Β'


ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ - ΛΕΣΒΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Φωτογραφικό Αρχείο Αγίας Μαρίνας  - Slide Show φωτογραφιών
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011 - Κοινότητα Αγίας Μαρίνας
Το αφιέρωμα στην Αγία Μαρίνα της Λέσβου έγινε μετά απο επίσκεψη στην κοινότητα της Αγίας Μαρίνης τον Αυγουστο του 2011. Ολοι πηγαίνουμε στην Λέσβο για να προσκυνήσουμε τον Αρχάγελλο στο Μανταμάδο και τον Αγιο Ραφαήλ. Και πολύ καλά κάνουμε.
Υπάρχουν όμως αφιερώματα και άλλων Αγίων στο Ιερό νησί που περιμένουν  να πάει κάποιος να τα προσκυνήσει.  Η επίσκεψη στην Αγία Μαρίνα μας εξέπληξε ευχάριστα διότι ελάχιστοι Ναοί στην Ελλάδα διατηρούνται τόσο τακτοποιημένοι και καθαροί. Ολα "λάμπουν" στην Αγία Μαρίνα εξαιτίας των προσπαθειών του Ιερέα και των λοιπών συνεργατών της εκκλησίας.

Φιλόξενη και χαμογελαστή και η Κα Μαρία , που μας κατατόπισε και μας υποδέχθηκε φιλόξενα. Ο Ι.Ναός στο εσωτερικό του εντυπωσιάζει πραγματικά, επίσης εχει εικονίσματα που μπορείτε να προμηθευτείτε .

Δίπλα στην κοινότητα αυτή θα βρείτε τον ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ. Διαβάστε σύντομα για τον Αρχάγγελο και τα θαύματα του στην Κοινότητα Ταξιαρχών. Η Θέα απο τον Ναό μπορεί άνετα να πάρει κορυφαία βαθμολογία καθώς αποτελεί ενα απο τα πιο ωραία σημεία της Λέσβου μαζί με το μικρό καφενείο που σερβίρει το καλύτερο ...χειροποίητο ρυζόγαλο στο νησί και όλα αυτά σε υψόμετρο μερικών εκατοντάδων μέτρων.  A MUST SEE AREA !


info@agia-marina.org