ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ  Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ
ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ - "ΘΗΣΕΙΟ" ΑΘΗΝΩΝ
2009-2010 - Dimitris Markou
Την 01-12-2009 καθώς πήγαινα σε κάποια υποχρέωση μου στο Μαρούσι, μπήκα να ανάψω ενα κερί στον παλαιό μικρό βυζαντινό ναό των Ταξιαρχών στην είσοδο του Αμαρουσίου δίπλα στην Λεωφόρο Κηφισίας. Κάποιος η κάποια είχαν αφήσει 7-8 παλαιά βιβλιαράκια Αγίων. Ανάμεσα σε αυτά τα μικρά βιβλία υπήρχε το βιβλιαράκι  της Ιεράς Μονής Αγιας Μαρίνης Θησείου . Εχει κυκλοφορήσει το 1967 απο τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στη Θησείο.

H Αγία Μαρίνα στο Θησείο - ΒΙΟΣ και ΠΟΛΙΤΕΙΑ τυπωμένα το 1967

Στην Αγία Μαρίνα στο Θησείο, ο βυζαντινός ναός είναι λαξευμένος στον βράχο στη ΝΑ πλευρά την νεότερης εκκλησίας και διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες κατά τον 13ο, τον 17ο και τον 19ο αιώνα, από τις οποίες ορισμένες έχουν αποτοιχισθεί και εκτίθενται σε ιδιαίτερο χώρο, μαζί με άλλα κειμήλια, στο βόρειο διαμέρισμα της εκκλησίας. Οι παλιότερες τοιχογραφίες βρίσκονται, αρκετά κατεστραμμένες, στο ιερό, όπου διακρίνεται το καθιερωμένο θέμα της κόγχης με την Παναγία βρεφοκρατούσα ένθρονη πλαισιωμένη από δύο αγγέλους και τους συλλειτουργούντες ιεράρχες (εικ. 7, εικ. 8). Διαβάστε αναλυτικά εδώ
Προφανώς το 1967 κάποιος, στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο έκανε μια υπέροχη δουλειά και τύπωσε την πληρέστερη καταγραφή που εχω συναντήσει για την Αγία Μαρίνα.

Λίγους μήνες πρίν, είχε ανακαλυφθεί η Ιερά  Κάρα της Αγίας Μαρίνας γεγονός που συνετάραξε την Ελλάδα τότε. Στις 4 Δεκεμβρίου του 1966 μεταφέρθηκε με μεγάλες τιμές για προσκύνημα στο Θησείο όπου και έμεινε για 6 μήνες.

Ο αρχαίος Ναός Της στο Θησείο των Αθηνών είναι ο πλέον παλαιός ναός Της Αγίας Μαρίνας στην Ελλάδα.

Ολα αυτά είχαν ξεχαστεί μέχρι σήμερα. Ο συγγραφέας έχει μάλλον φύγει απο την ζωή αλλά θα φροντίσουμε το έργο του να το δουν αυτοί που πρέπει 42 χρόνια μετά.

Dimitris Markou